25313.51100

Η λειτουργία του σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε το έτος 1937 σε κτίριο 1379,52τμ. με δωρεά 26.000.000 δραχμών του Κωνσταντίνου Σισμάνογλου. Με τη δωρεά αυτή κτίστηκε η παλαιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, η οποία προοριζόταν για τους απόρους και λειτούργησε από το 1937 μέχρι και το 1939, οπότε στη συνέχεια δωρίστηκε από τον Κων. Σισμάνογλου στο ελληνικό κράτος.

Στο νεόδμητο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, λειτουργούσε αρχικά Παθολογική Κλινική με 40 κρεβάτια και Γενικό Αρχίατρο τον Α. Φλώκο, Χειρουργική Κλινική με 20 κρεβάτια και Διευθυντή της Κλινικής τον ιατρό Κ. Σκούρα, Μαιευτική Κλινική με 10 κρεβάτια και Διευθυντή της Κλινικής τον ιατρό Ιωάννη Κεραμέα καθώς και δύο (2) Εργαστήρια, το Μικροβιολογικό με προϊστάμενο τον ιατρό Γ. Καρύτσογλου και το Ακτινολογικό με προϊστάμενο τον ιατρό Γ. Κιρτζή.

Στοιχεία περί του Οργανισμού λειτουργίας του υπάρχουν από το έτος 1956. Από το έτος 1956 λειτουργούσε στο ίδιο κτίριο με πέντε (5) κλινικές, ήτοι: Παθολογική, Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, ΩΡΛ, και Οφθαλμολογική με τα αντίστοιχα αυτών εξωτερικά ιατρεία και δύο (2) Εργαστήρια, το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό.

Το 1974 ενσωματώθηκε στο υπάρχον η νέα πτέρυγα που κατασκευάσθηκε από το Δημόσιο, διαρρυθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι παλαιές εγκαταστάσεις και αναπτύχθηκαν επί πλέον των λειτουργούντων και οι κλινικές: Παιδιατρική, Καρδιολογική, Ουρολογική, Λοιμωδών Νόσων, το Τμήμα Αναισθησιολογίας και το Εργαστήριο του Σταθμού Αιμοδοσίας.

Το 1978 προστέθηκαν το Αντιφυματικό Ιατρείο και το Τμήμα Προώρων.

Sismanogleio old Photo
Είναι συνολικής δυναμικότητας 200 κλινών, με τρεις τομείς:
- τον Παθολογικό, 100 κλινών
- τον Χειρουργικό 100 κλινών
- τον Εργαστηριακό
- τα διατομεακά τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Ημερήσιας Νοσηλείας

Ο Παθολογικός Τομέας διαρθρώνεται στα Τμήματα:
- Παθολογικό
- Καρδιολογικό
- Παιδιατρικό
- Λοιμωδών Νόσων (Δερματολογικό – Φυματιολογικό)
- Μονάδες Εμφραγμάτων
- Αντιφυματική
- Τεχνητού Νεφρού

Ο Χειρουργικός Τομέας διαρθρώνεται στα Τμήματα:
- Χειρουργικό
- Ορθοπεδικό
- Ουρολογικό
- Οφθαλμολογικό
- Ω.Ρ.Λ.
- Μαιευτικό – Γυναικολογικό
- Αναισθησιολογικό
- Τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Ανάνηψης
 

Ο Εργαστηριακός Τομέας διαρθρώνεται στα Τμήματα:
- Μικροβιολογικό
- Βιοχημικό
- Ακτινοδιαγνωστικό
- Αιματολογικό
- Αιμοδοσίας
- Φαρμακευτικό

Στους τομείς λειτουργούν τακτικά εξωτερικά Ιατρεία αντιστοίχων ειδικοτήτων των Ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο. Επίσης στο χώρο του Νοσοκομείου στεγάζεται και η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Βοηθών Νοσηλευτών.
 

 

Διαχρονική εξέλιξη του ρόλου του Νοσοκομείου
 
Το Νοσοκομείο ξεκίνησε να λειτουργεί σαν ένα Δημόσιο Νοσοκομείο καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες των κατοίκων του Νομού Ροδόπης.
Στην πορεία αναπτύχθηκε και ανταγωνίσθηκε με πέντε (5) υπάρχουσες στην πόλη Ιδιωτικές Κλινικές (τρεις Χειρουργικές και δύο Μαιευτικές – Γυναικολογικές), βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας στον πάσχοντα.

Στη συνέχεια ο ρόλος του έπαψε να είναι ενός απλού Νομαρχιακού νοσοκομείου δεδομένου ότι ήταν πάνω στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Τουρκίας και εξυπηρετούσε άριστα όλα τα προσερχόμενα περιστατικά, τροχαία και μη, όχι μόνο σε Έλληνες αλλά και σε ξένους ταξιδιώτες. Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με το σταδιακό κλείσιμο των τεσσάρων κλινικών οδήγησε στην προβολή του όχι μόνο στην περιοχή της Ροδόπης αλλά σε πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό χώρο.

Σήμερα ο ρόλος που καλείται να εκτελέσει είναι από τους πιο δύσκολους των Νοσοκομείων της περιφέρειας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση μόνο 1000 μέτρων από τον κάθετο άξονα που θα συνδέει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα με την Εγνατία οδό και λόγω της αλματώδους (δυσανάλογης) πληθυσμιακής ανάπτυξης της Κομοτηνής που προήλθε από επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων και υποδοχή παλλινοστούντων Ποντίων.

Η βελτίωση – εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων, η συνεχής βελτίωση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και η προσπάθεια όλου του προσωπικού για προσφορά των καλύτερων υπηρεσιών υγείας που αρμόζουν στη σημερινή κοινωνία θα σηματοδοτήσουν το νέο ρόλο του Νοσοκομείου.

Κωνσταντινος Σισμανογλου

Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, Έλληνας επιχειρηματίας και μετέπειτα Εθνικός ευεργέτης, γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1857 στο Καντηκιόϊ της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στις 27 Ιουνίου 1951 στην Αθήνα.Kon Sismanoglou face

Ήταν πρωτότοκος γιος του μεγαλέμπορου, τραπεζίτη και Εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου, με καταγωγή από την Καππαδοκία, ενώ μητέρα του ήταν η Αικατερίνη Κιουπεντζόγλου. Ο Κωνσταντίνος είχε δύο ακόμη αδελφούς, τον Αλέξανδρο, που πέθανε σε νεαρή ηλικία και τον Αναστάσιο. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινουπόλεως, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή στο Παρίσι και μετά το θάνατο του πατέρα του ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του τη διεύθυνση των οικογενειακών επιχειρήσεων. Μέχρι το 1914 ζούσαν το χειμώνα στο Παρίσι και τα καλοκαίρια σε γνωστές ευρωπαϊκές λουτροπόλεις, όμως στη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και μέχρι το 1921, αύξησαν την περιουσία τους με τη λειτουργία χρηματομεσιτικών επιχειρήσεων στο Παρίσι, ενώ ενδιάμεσα εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και αργότερα σε μικρή λουτρόπολη της Ελβετίας.

Το 1922 δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, που διανεμήθηκε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και δημιούργησε οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, στήριξε οικονομικά τη Μεγάλη Σχολή του Γένους. Το 1933 μετακόμισαν κι εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αθήνα και από κοινού με τον αδελφό του, το Νοέμβριο του 1939, δώρισαν το πατρικό τους στην οδό Grande rue de Pera, [Μεγάλη οδό του Πέρα], και σημερινή στον αριθμό 60 της Ιστικλάλ Τζαντεσί, [İstiklal caddesi], δηλαδή η Λεωφόρος της Ανεξαρτησίας, στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση αρχικά της Πρεσβείας και στη συνέχεια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το οίκημα ανήκε σε Βρετανό υπήκοο και μετά τις καταστροφές από το σεισμό του 1896 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σισμάνογλου, που το επιδιόρθωσαν και το επέκτειναν. Το 1939, ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου αποφάσισε να το δωρίσει στο Ελληνικό κράτος, για να στεγάσει «Οίκο Ελλάδος».

Με δικά του χρήματα ιδρύθηκαν δύο Αντιφυματιολογικά Ινστιτούτα, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο θεμελιώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1936, καθώς κι εκείνο στην Κομοτηνή, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937 σε κτίριο, περίπου, 1400 τετραγωνικών μέτρων.

Με τη διαθήκη του άφησε κληρονόμο του το Σισμανόγλειο ίδρυμα, αλλά και ικανό χρηματικό ποσό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

4ype-logo

logoYYKA custom

gdpr

  MedicinetII banner

 

espa 20142020